DOLANAN KEMAH UKHUWAH

DSC_0790-01

Lompat Tali, melatih kelincahan siswa. (foto: Mr. Fu)

BANDONGAN. Tampak tidak seperti biasanya, sore itu, 20 Maret 2017, riuh ramai bergema di beberapa bagian lokasi Bumi Perkemahan Sleker Asri, Bandongan. Pasalnya, saat itu sedang berlangsung berbagai dolanan tradisional yang dilombakan, yaitu Sepak Sekong, Bentikan, Lompat tali, dan Layangan. Terdengar asing bukan nama-nama tersebut?

Jelas, karena kini berbagai permainan tersebut mulai ditinggalkan oleh generasi sekarang yang lebih asyik dengan gadget yang marak saat ini. Padahal, banyak manfaat dari dolanan tradisional yang ada.
“Selain untuk melestarikan dan memperkenalkan pada anak-anak, kami sengaja adakan lomba dolanan tradisional , karena banyak  manfaat yang didapat, yaitu melatih ketangkasan dan fisik anak-anak. Jadi, anak bermain sambil berolahraga juga selain juga atur strategi,” tutur Pawit Riyadi selaku Ketua Panitia Kemah.
DSC_0866-01

Bentik, salah satu permainan tradisional yang hampir punah. (foto: Mr.Fu)

Sepak sekong dimainkan oleh 2 tim, yaitu tim penjaga susunan menara, dan yang satu tim lawan, yang akan menghadang tim lain untuk menyusun menaranya. Kemudian bentikan juga dimainkan oleh 2 kubu, akan tetapi individual. Penilaian bentikan dinilai dari kemampuan lawan dalam menangkap tongkat yang dipukul lawan, dan seberapa jauh jarak dia mampu melemparkan tongkat ke garis lingkaran. Sedangkan untuk lompat tali, peserta harus mampu melompati tali karet tanpa bantuan kedua buah tangan. Untuk perlombaan layangan sendiri, tiap regu harus membuat layangan dan mampu menerbangkannya.
DSC_0886-01

Sepak Sekong. Bola dan tumpukan genting diganti dengan sandal bekas. (foto: Mr. fu)

Pada hari sebelumnya, panitia juga mengadakan lomba dolanan tradisional lainnya yaitu Gobak Sodor. Akan tetapi dihentikan  saat hujan yang ada semakin lebat. Kemah pramuka tersebut berlangsung dari tanggal 18 sd 23 Maret 2017 dan diikuti siswa SMKIT dan SMAIT Ihsanul Fikri kelas X dan XI sejumlah 283 peserta.
rep:

(mr.Fu)

Dokumentasi lebih lengkapnya bisa dilihat di www.instagram.com/smaitihsanulfikri

atau www.fb.com/smaitihsanulfikri

14 thoughts on “DOLANAN KEMAH UKHUWAH

• Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you
    wrote the book in it or something. I think
    that you could do with some pics to drive the message home a bit, but
    other than that, this is fantastic blog. A fantastic read.
    I’ll definitely be back. I saw similar here: Sklep

• Good day! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.

If you know of any please share. Kudos! You can read similar blog here: Sklep internetowy

• Hey! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m
    trying to get my site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
    gains. If you know of any please share. Cheers!
    You can read similar art here: GSA Verified List

• Good day! Do you know if they make any plugins to assist
    with Search Engine Optimization? I’m trying to get my site to
    rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
    If you know of any please share. Many thanks! I saw similar blog here:
    AA List

• Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying
    to get my website to rank for some targeted keywords
    but I’m not seeing very good success. If you know of any
    please share. Many thanks! I saw similar blog here: Good escape room

• I will immediately grab your rss feed as I can not in finding your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please allow me recognize so that I may just subscribe. Thanks!

• Hello there, There’s no doubt that your web site could be having web browser compatibility problems. When I take a look at your website in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Aside from that, great site!

• Good day! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
    I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.

If you know of any please share. Kudos! You can read similar art
    here

• Oh my goodness! Awesome article dude! Thanks, However I am encountering issues with your RSS. I don’t understand the reason why I am unable to join it. Is there anybody having similar RSS issues? Anyone that knows the answer will you kindly respond? Thanx.

• You’ve made some really good points there. I checked on the internet to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

• An impressive share! I’ve just forwarded this onto a coworker who had been doing a little research on this. And he actually ordered me dinner simply because I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to talk about this matter here on your blog.